Voordelen:

- Het hele seizoen ontvangen de dieren direct zonlicht en een afwisselend menu, dus geen noodzaak om vitamine D3 en kalk of andere preparaten toe te dienen. Alle legsels komen zonder problemen uit en leveren gezonde dieren op.

- Gevarieerd voedselaanbod, waarbij ze de nodige lichaamsbeweging opdoen. In geval van twijfel kan natuurlijk gewoon bijgevoederd worden.(en mijn tuin is al jaren helemaal slakkenvrij!)

- Mijn hagedissen hebben nooit last van ectoparasieten. Mijn theorie is dat de in de tuin aanwezige mieren korte metten maken met luizen en teken. Het deert de dieren inderdaad niet wanneer ze overlopen worden door mieren.

- De dieren zijn veel mooier van kleur dan in een binnenterrarium.

- Er zijn allerlei combinaties van reptielen mogelijk die in een terrarium nooit haalbaar zijn. Denk daarbij ook aan de combinatie met amfibieŽn.

- De verzorging tijdens de vakanties is minimaal. Het enige dat ik van buren of bekenden vraag is de omheining te controleren op overgroeiende takken, meer is niet nodig. Vakanties tussen september en maart zijn helemaal geen probleem omdat alle dieren dan in winterslaap zijn.

- Het grootste voordeel vind ik de terugkeer van het natuurlijke gedrag van de dieren.

Nadelen:

-Overwintering verdient extra aandacht. Maar er is veel mogelijk: isoleren, afdekken en zelfs bijverwarmen van delen van de tuin. Zie: 'Overwinteren'.

- Predators uit de buurt, zoals katten, kunnen problemen opleveren. Hoewel mijn ervaringen positief zijn.

- Tellen van de dieren kan lastig zijn, vooral padden en salamanders. Zij zijn meestal niet zichtbaar. Naast de winterslaap blijken ook in de zomer mijn hagedissen soms enige tijd onvindbaar. In warme zomers houden verschillende hagedissen een zomerrust van meerdere weken! Zodra de temperatuur zakt komen de hagedissen weer tevoorschijn.

- Altijd alert blijven op ontsnappingskansen zoals een open staande tuindeur, overhangende takjes en kieren of scheuren in de omheining.

- Vinden van legsels kan wel eens problemen opleveren.