Zonligging  son

Een tuin op het zuiden of zuidoosten verdient de voorkeur. Hagedissen zijn ’s morgens vroeg al actief, zo gauw de zon in de tuin schijnt. In maart of oktober is dat pas na tien uur in de ochtend tot een uur of vijf in de middag, maar in juni schijnt de zon 's ochtends om zeven uur al in de tuin tot bijna half tien in de avond. De biotopen van bijvoorbeeld smaragdhagedissen worden omschreven als mozaiek-vormig. Dat betekent veel afwisseling in een klein gebied. Dus lage vegetatie en hogere struiken, open gedeeltes, droge zanderige, maar ook vochtige of natte gedeeltes (zon en schaduw) Allemaal belangrijk met het oog op temperatuurregulatie, voedsel zoeken, eitjes afzetten, dekking zoeken en overwinteren. Door het hele jaar heen zijn de smaragdhagedissen in de ochtend actiever dan de rest van de dag. In de zomer, maar ook later in het voorjaar houden ze een uitgebreide 'siësta' vanaf het middaguur. De dieren zijn bij mooi weer in het voorjaar de hele dag actief en zomers vaak alleen in de ochtend (en soms laat in de middag). Begint de dag bewolkt of regenachtig en knapt het weer pas op in de loop van de middag, dan laten de meeste van mijn dieren zich niet meer zien. Begint de dag echter zonnig maar slaat het weer daarna om, dan zijn alle dieren in de ochtend wel present. "Twijfelweer" is eigenlijk het beste. Dus halfbewolkt, half zonnig of, nog beter, wanneer de zon enige moeite heeft om door het wolkendek heen te schijnen. De dieren moeten dan vaak en langdurig zonnen en hebben korte activiteitsperioden, verspreid over de hele dag. Tegen het najaar, en dat is al vanaf eind augustus, nemen de activiteiten snel af, vaak zijn ze dan maar een dagdeel te zien.

Plekjes om te schuilen en te zonnen zijn allebei belangrijk en bedenk daarbij dat er meerdere plekken moeten zijn waar de dieren ieder apart kunnen zonnen en wegkruipen. In een kleine ruimte als een binnenterrarium levert het meestal geen problemen op wanneer meerdere dieren tegelijk van een warmtelamp gebruik maken. Zo gauw we dezelfde dieren loslaten in de tuin verdragen ze elkaar absoluut niet meer. (Eigen ervaring). Als plaats om te zonnen voldoet het paadje naar de schuur net zo goed als een terrasje, een vensterbank of enkele speciaal daarvoor geplaatste stronken, boomstammetjes, stenen of muurtjes. Denk er ook aan dat ze zowel 's morgens als ’s avonds kunnen zonnen.
Voor de schuilplaatsen geldt: ieder dier zal een vast holletje in beslag nemen en dit verdedigen tegen concurrenten. Deze holletjes worden ook niet het hele seizoen bezet door hetzelfde dier. Vaak gebruiken ze in de zomer een heel ander schuilplaatsje dan in het najaar of in voortplantingstijd. Zo gebruikt een mannetje smaragdhagedis tijdens warme nachten regelmatig een holle poot van de slanghaspel of een plekje achter de gieter op het terras. In de loop van de zomer zie ik ook regelmatig smaragdhagedissen overnachten tussen de takjes in de struiken. Zelf graven ze niet zo vaak, ze gebruiken meestal reeds aanwezige geschikte plekken, zoals een stapel hout of wat losse stenen, een holte onder een grote stronk, een overstekende vijverrand, ruimte onder de schuur of het tegelpad enz. Zoals ik al eerder schreef begint rond eind augustus de voorbereiding op de winterslaap. Vanaf die tijd zijn de dieren weer vaker te zien rond de overwinterplaatsen. Vaak delen ze dan wel met meerdere individuen een plekje in de zon. Het is mij niet bekend of ze ook gezamenlijk overwinteren in dezelfde ruimtes. Ik vermoed dat wel.