Hoe veel dieren?

Dit verschilt natuurlijk per soort en hangt ook af van de grootte van de tuin. De meeste ervaring heb ik met smaragdhagedissen, ruinehagedissen (P. sicula) en enkele jaren met parelhagedissen (Timon lepidus). Sinds 1 jaar lopen er ook 7 Griekse landschildpadden (testudo Hermanni) door een deel van de tuin. Met name voor hagedissen is niet alleen de oppervlakte van de tuin, maar ook de inrichting en zonligging belangrijk. Voor smaragdhagedissen in de natuur is een gemiddelde homerange van 77m tot 125m vastgesteld. Het totaal gebruikte areaal kan wel tien tot twintig keer zo groot zijn! Dit bleek uit telemetrisch onderzoek bij smaragdhagedissen in Duitsland in het Rijndal. (Radiotelemetrische Untersuchungen zu Raumbedarf und Habitatnutzung der Lacerta bilineata. P. Sound, Dr. M. Veith, Instituut fur Zoologie, Universtat Mainz, Saarstrase 21, Marz 2000). Uit dit onderzoek blijkt ook dat de dieren een grote voorkeur hebben voor lage vegetatie (minder voor hoge vegetatie, open vlakte of rotsen).

Ik heb niet gemerkt dat verschillende soorten elkaar vaak lastigvallen, ook de combinatie reptielen en amfibieën levert bij mij weinig problemen op. Hier valt echter nog veel te experimenteren. ( Ik heb geen ervaring met moerasschildpadden)

Op dit moment wordt mijn tuin bevolkt door 6 smaragdhagedissen, 7 Griekse landschildpadden, 1 paartje Koreaanse vuurbuikjes, enkele groene padden en een onbekend aantal Italiaanse kamsalamanders. Een vijver in de tuin levert natuurlijk meerdere voordelen. Naast leefruimte voor amfibieën, trekt een goed begroeide vijver en oevers veel extra insecten, zoals zweefvliegen, waterjuffers en libellen en hun larven. In mijn vijver is nog nooit een hagedis verdronken, hoewel er soms een dier in het water terecht komt na een snelle achtervolging door de tuin. Het is wel zaak op te letten met landschildpadden en een tuinvijver; zij kunnen wel degelijk verdrinken! Zorg er voor dat ze de vijver niet kunnen bereiken, of zorg voor zeer makkelijk begaanbare oevers aan alle kanten van de vijver zodat te water geraakte dieren weer op de oever kunnen klauteren.