Aanleg

Op de foto's kunt u zien dat de tuin aan de achterzijde een schutting is gezet. Deze bestaat uit betonpalen van bijna drie meter lengte. Twee meter steekt boven de grond, ruim 1 meter in de grond. Deze palen zijn voorzien van gleuven in beide zijden waarin betonplaten en houten planken zijn geschoven.

Op de plaats waar deze schutting werd neergezet moest eerst een sleuf gegraven worden van 1 meter diep en 13 meter lang, de totale tuinbreedte. De bovenste delen zijn vervangen door glasstroken in plaats van hout, om ontsnappen van de dieren te voorkomen. Uiteindelijk is de afdekbalk voor de stijfheid in de constructie over de hele lengte aangebracht. Daarna heb ik aan de binnenzijde van de onderste betonnen delen nog 4cm dikke tempexplaten geplaatst ter isolatie tot ongeveer 1 meter hoogte, om bevriezing vanaf de achterzijde (Noordoost) te voorkomen. Ik heb namelijk gekozen voor verhoogde bedden, tot ongeveer 1 meter hoog, tegen de schutting, ook als overwinteringsplaats (zie ook: "Overwinteren").

Aan de rechterzijde sluit de schutting aan op de buitenmuur van het huis en aan de linkerzijde op een stenen muur. Aan deze muren werden tegen de bovenrand ook glasstroken bevestigd. Tot nu toe bevalt deze constructie goed. Ik heb gebruik gemaakt van draadglas, omdat dan bij glasbreuk de boel niet instort. Natuurlijk is elk ander glad materiaal zoals vijverfolie, plastic golfplaat of PVC natuurlijk ook geschikt. De schutting hoeft geen twee meter hoog, de helft is al voldoende. Een laag muurtje volstaat ook (zie ook "ontsnappen") Bovenop de schutting en muur heb ik een schrikdraadje gespannen tegen de buurtkatten. Dat is zeer effectief (zie ook: "predators").

Het onderhoud in de tuin kan gewoon plaatsvinden, al zou ik wel extra uitkijken bij grasmaaien en gif spuiten. Het open houden van plekjes waar de dieren regelmatig zonnen is belangrijk. Hou er ook rekening mee dat af en toe de afdichtingen gecontroleerd moeten worden, zorg dus voor looppaadjes langs de schutting of muurtjes. Natuurlijk ook regelmatig de struiken snoeien zodat er geen ontsnappingsbruggetjes ontstaan. Verder heb ik ook veel inheemse planten in de tuin en onderhoud ik een composthoop en zorg op die manier voor een ruim voedselaanbod voor de tuinbewoners (zie ook: "voedsel").

Enkele jaren later heb ik een schuurtje gebouwd en de dieren kunnen ook hier vrij in- en uitlopen. Daardoor is het wel noodzakelijk om ook dit gebouwtje goed af te dichten met gladde materialen om ontsnappen te voorkomen Belangrijke tip: zet emmers en potten in de schuur of tuin ondersteboven neer, zo wordt voorkomen dat er dieren inspringen en verdrogen (zo ben ik een parelhagedis verloren!). Zorg voor voldoende plaatsen om te zonnen en te schuilen op alle tijden van de dag (zie ook "zonligging"). De meeste hagedissen (en schildpadden) zetten hun eitjes af op goed op de zon gelegen plaatsen waarin ze gemakkelijk kunnen graven (zie ook "voortplanting”).